Kaffebrenneriet på avdeling Bråvannsløkka

I et lite bygg på Bråvannsløkka dufter det av deilig fersk, nybrent og nykvernet kaffe.

I de ulike avdelingene på Varodd Inkludering kan man finne mange spennende produksjoner. Nylig ble det opprettet et helt eget kaffebrenneri på avdeling Bråvannsløkka – støttet opp under arbeidsledernes engasjement og lidenskap for kaffe.

Fra idé til realisering

Idéen om å starte et kaffebrenneri ble raskt realisert da Tina Kile ble ansatt som arbeidsleder i 2024. Med 26 års erfaring som barista, lå det både kunnskap og engasjement – og en brennende lidenskap for kaffe, selvfølgelig – i bunn til å realisere denne idéen.

Etter besøk hos ulike små brennerier, ble Norsk Kaffeinformasjon (et opplysningskontor og den norske fellesorganisasjonen for alle som arbeider med kaffe og kafferelaterte virksomheter) også interessert i konseptet, og hjalp med å skaffe de «riktige» kontaktene innen kaffebrenning

Kaffebrygging er et håndverk det tar lang tid å lære og mestre. Ved å få en god og grundig opplæring av Rrebel i Oslo, lærte vi hvordan vi skulle bruke vår Stronghold-maskin best mulig, som er en moderne og avansert kaffebrenner. Med vårt flunkende nye utstyr jobber vi med å teste ut ulike oppskrifter for å sikre best mulig kaffe. Kaffen som blir brent blir testet fortløpende for å sikre at det er kun den beste kaffen som blir solgt hos oss.

Produksjon i prosess

I november lanserer vi kaffen vår for alle kommunalt ansatte i Rådhuskvartalet. Dette ble vår første store kunde, med et estimert årlig volum på ca. 2,2 tonn kaffe.

Forresten! Visste du at 2,2 tonn kaffe tilsvarer omtrent 200 000 kopper i året?

Vi leverer også til flere skoler, sykehjem og barnehager. I tillegg selger vi til privatmarkedet gjennom nettbutikken vår, og på sikt ønsker vi å inngå flere bedriftsavtaler.

Og ja—vi drikker den selvsagt på alle våre egne lokasjoner!

Kaffe med intensjon

Vi kan brenne rett i underkant av 100 kg kaffe om dagen. Kaffen som blir produsert hos oss er laget av kvalitetsbønner, og har et fokus på bærekraftig og sporbar produksjon – og, selvfølgelig, at den er av god kvalitet.

Vi har kjøpt kaffebønner fra Nordic Approach, der disse bønnene har sin opprinnelse fra Etiopia og Kenya – og vi kjøper også bønner fra familien til Jose Corado i Guatemala. Disse bønnene gir en fyldig og rund smak, med noter av sjokolade, karamell og mandel. Det er viktig å bemerke at det ikke er noe tilsatt, men at disse smakene kommer frem naturlig i brenningsprosessen. Faktorer som klima, jordsmonn, og bønnetype spiller også inn med å bestemme smaken på den endelige kaffekoppen.

«Vi brukte lang tid på å finne riktig brenneprofil; og brant ulike parti med kaffebønner, og brukte «cupping»-metoden for å finne frem til en smak vi tenkte ville passe folk flest.» – Tina Kile.

En meningsfull arbeidshverdag

I kaffebrenneriet har vi mange fine oppgaver, og her har vi mange par hender som bidrar til at hver pose kaffe som går ut av døren er av beste kvalitet. Bønnene må måles opp og brennes etter en nøye utvalgt oppskrift – etter de er avkjølt og sjekket, skal de deretter måles opp og kvernes, og pakkes i poser og merket med logo og brennedato. Vi pakker også kaffebønnene ukvernet. Hver pose blir deretter kjørt gjennom en forseglingsmaskin, slik at kaffen holder på aromaen. Til slutt skal eskene fraktes ut til kundene.

I kaffebrenneriet er det muligheter for stasjonsarbeid i et koselig miljø – med enkle, forutsigbare arbeidsoppgaver. Her fokuserer vi på å holde lave skuldre, og spille hverandre gode! «Hele prosessen gjør noe med oss som er her, og vi er så stolte av kaffen vi brenner. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger underveis, og vet at kaffen vil være med når gode samtaler skjer rundt bordene rundt om i kommunen, sier arbeidsleder Tina Kile.

Ønsker for fremtiden

Vi har et mål om at kommunale avdelinger samlet skal kjøpe rundt 4 tonn kaffe årlig.

2026 blir vårt første hele driftsår med høyt volum, og vi vil bruke det året til å bygge erfaring og innsikt i effektiv drift av kaffebrenneri. Oppnår vi disse målene, vil det også føre til at vi kan utvide tilbudet vårt, som igjen kan føre til enda flere arbeidsplasser. At vi får flere kunder som ønsker å bidra til å flere får muligheten til å bidra i arbeidslivet, i tillegg til at man er med på å støtte etiske og bærekraftige produkter.

«Hele prosessen har vært utrolig gøy, for alle har vært så positive,» sier arbeidsleder Tina Kile. Et ønske for fremtiden må være at kaffen vår skal stå tilgjengelig på alle mulige kontor rundt om i kommunen: «At vår produksjon er med på å skape flere arbeidsplasser for de som har falt utenfor det ordinære arbeidslivet, må jo være verdier vi bør verne om. Kanskje vi kunne fått til et kaffeabonnement for kontorer i byen? Det hadde vært gøy!»

Kaffebrenneriet på Bråvannsløkka er fylt med engasjement, lidenskap og kunnskap. Det er det i alle fall ingen tvil om.

Lyst til å prøve vår kaffe?

Bestill i nettbutikken vår, eller kontakt oss på for å sette opp en fast avtale.